مصرف ترشی همراه غذا مضر است یا مفید؟
به گزارش وبلاگ سایه، ترشی خوردن همراه غذا یک عادت و سنت دیرینه ایرانی است که هرگز ترک نمی گردد. تنوع غذایی همواره باعث تحریک اشتها می گردد؛ یعنی هر چه تعداد خوردنی ها و آشامیدنی هایی که در معرض دید قرار می گیرند، بیشتر باشد، رغبت بیشتری به خوردن از همه آن ها ایجاد می گردد.
تصور کنید یک نوع چلوخورش برایتان آماده نموده باشند. تا اندازه معینی می توانید از آن بخورید. چون بعد از مدت کوتاهی سیر و دلزده می شوید. اما وقتی دو نوع پلو و خورش، سه نوع غذای بدون برنج همراه با چند نوع نوشابه و دوغ مقابل شما بگذارند، طبیعی است دلزده نمی شوید و از هر کدام قدری می خورید. همین حجم های کوچک غذا وقتی کنار هم جمع شوند مطمئنا بیش از اندازه عادی و نرمال خواهند شد.
ترشی دقیقا همین کار را با ذائقه می نماید. تنوع مواد به کار رفته در ترشی طعم های مختلف می سازد؛ کلم، هویج، شلغم، فلفل، سیر، سیب زمینی و بسیاری میوه ها و سبزی های دیگر. فرد ناخودآگاه برای چشیدن دوباره این طعم ها ناچار است غذای بیشتری بخورد. از طرفی خود ترشی هم تنوع زیادی دارد. انواع و اقسام ترشی ها با ترکیب مواد مختلف ساخته می شوند که همگی غذا خوردن را دلپذیر تر از آن چه هست می نمایند.
افزایش اشتها باعث بروز پدیده چاقی می گردد. وقتی حجم زیادی از غذا که ممکن است حاوی نشاسته، قند، چربی و... باشد وارد بدن گردد، ذخیره خواهد شد. چاقی راه را برای ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی هموار می نماید. سنگینی بعداز پرخوری و ناراحتی های معدوی که متعاقبا ایجاد می گردد، اگر ادامه دار باشد، در طولانی مدت ممکن است مزمن گردد.
تجمع فیبر ها
از آنجا که در تهیه ترشی از میوه ها و سبزیجات مختلف استفاده می گردد، نمی توان آن را به طور کل بد و مضر دانست. می دانیم که میوه و سبزی علاوه بر خواص فوق العاده ای که دارند، حاوی فیبر هستند. فیبر ها منابع غذایی بسیار ارزشمندی به شمار می روند که عمل سوخت و ساز را در بدن بهبود می بخشند و از قبل آن منافع زیادی متوجه سلامتی می گردد.
از جمله کلسترول خون را پایین می آورد و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را به اندازه قابل توجهی کاهش می دهند. اما به شرطی که در مراحل تهیه آن از سرکه، فلفل و ادویه جات تند و نمک استفاده نگردد. به جای این مواد که مصرف ترشی را مضر می سازند، می توان از آب کرفس استفاده کرد. آب کرفس ضمن اینکه مناسب ترشی انداختن است و همان کار سرکه را انجام می دهد، خالی از ضرر و اتفاقا مفید است. خانم های خانه دار با اطلاعات زیادی که از آشپزی دارند، قطعا می توانند راه های دیگری را که در عین خلاقانه بودن، سلامت هم باشد، پیدا نمایند و با مشورت با کارشناس تغذیه آن را جایگزین نمک و سرکه و ادویه قرار بدهند.
نکته دیگری که در مراحل اولیه تهیه ترشی بسیار مهم است و باید لحاظ گردد، مساله شست وشوی سبزیجات است. همه میوه ها و سبزیجاتی که خریداری می شوند، باید به دقت و با مواد ضد عفونی نماینده شسته شوند. سبزیجاتی مثل کلم که حالت لایه لایه دارند باید با احتیاط بیشتری تمیز شوند.
مراقب باشید
برای بالا بردن ایمنی و بهداشت ترشی توصیه می گردد آن را در ظروف تمیز شیشه ای نگهداری نمایند و قاشق های تمیز را برای برداشتن ترشی به کار ببرند. آن چه معمول است، خانم های خانه دار اغلب ترشی ها را در دبه های پلاستیکی درست می نمایند که پیشنهاد می کنیم جای آن را با ظروف شفاف عوض نمایند. پلاستیک از موادی تشکیل شده است که در معرض حرارت تجزیه می شوند؛ بنابراین نباید ظروف پلاستیکی را در معرض نور خورشید قرار داد. مضاف بر اینکه سرکه موجود در ظرف، خود به تنهایی مضر تلقی می گردد و ترکیب آن با حرارت، ترکیبات شیمیایی ای می سازند که سلامت را به مخاطره می اندازد.
برخی افراد مسائل گوارشی دارند. ممکن است دچار التهاب معده یا روده باشند. این گروه، اگر چه ترشی دوست دارند، اما بعد از خوردن آن دچار ناراحتی می شوند و ناچارند تحمل نمایند. این گروه باید دقت بیشتری در انتخاب مواد خوراکی به ویژه ترشی به عمل بیاورند. حتی با رعایت همه شرایط صحیح که برای ساخت ترشی ذکر شد، راه بهتری برای بهره مندی از خواص سبزیجات وجود دارد؛ آن هم مصرف سبزیجات تازه است.
منبع: همشهری آنلاین
منبع: فرارو