رژیم غذایی برای بیماران سندروم روده تحریک پذیر

به گزارش وبلاگ سایه، میلیون هانفر از سندروم روده تحریک پذیر یابیماری ای بی اس رنج میبرند ، وقتی به درمان ای بی اس و نشانه های ان می پردازیم متوجه می شویم تغذیه نقش مهمی در فرایند بهبود یا وخیم ترشدن دارد در حقیقت تغذیه سالم یک راه طبیعی درمان است ؛ بیماری التهاب شکم با نشانه های مثل گرفتگی ،درد ، نفخ ، اسهال و یبوست همراه است.

رژیم غذایی برای بیماران سندروم روده تحریک پذیر

علائم سندروم روده تحریک ­پذیر

علائم این بیماری با اسهال یا یبوست، دردهای شکمی طولانی و یا کوتاه مدت، و نفخ همراه بوده و مبتلایان با تغییراتی در فرایند اجابت مزاج درگیر و احساس دفع به شکل ناکامل می­ باشند. دلیل این بیماری هنوز به طور کامل شناخته نشده است. اما به­ نظر می­ رسد که عفونتهای شدید در دستگاه گوارش به توسعه این بیماری یاری می ­کند.

بعلاوه، گفته می­ گردد که بعضی از فاکتورها مانند جوان بودن، مسائل روانی مانند اضطراب و افسردگی و تغذیه نادرست می­تواند زمینه را برای بروز این بیماری فراهم کند. در یک مطالعه علمی معین شده است که برهم کنش محور مغز و روده در بروز این بیماری موثر است و استرس ها و تنش های روحی بسیار زیاد بر شدت علائم تاثیر می گذارند.

متاسفانه هیچ تست آزمایشگاهی برای تشخیص این سندروم وجود ندارد و صرفا علائم گفته شده در بالا می­ تواند به پزشک در تشخیص این بیماری یاری کند. در حال حاضر برترین راه درمان سندروم روده تحریک پذیر رعایت رژیم غذایی مناسب است.1

رژیم غذایی سندرم روده تحریک پذیر

درمانی برای سندرم روده تحریک پذیر وجود ندارد، اما نشانه های آن را می توان به وسیله اصلاح رژیم غذایی مدیریت کرد. اولین کاری که باید انجام دهید ثبت غذاهای مصرفی روزانه است زیرا این کار در شناسایی مواد غذایی محرک نشانه ها به شما یاری می نماید. به وسیله مشورت با پزشک خود می توانید به یک رژیم غذایی مناسب دست یابید. در ادامه با بعضی گزینه ها که می توانید مد نظر قرار دهید بیشتر آشنا می شویم.
1. رژیم غذایی با فیبر زیاد/فیبر کم
بحث در خصوص مصرف فیبر می تواند گیج نماینده باشد زیرا بعضی افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر از افزایش مصرف مواد غذایی سرشار از فیبر سود می برند، در شرایطی که بعضی دیگر وخیم تر شدن نشانه های بیماری را تجربه می نمایند.

پیش از افزودن فیبر به رژیم غذایی سندرم روده تحریک پذیر خود، ابتدا باید فرق بین فیبر محلول و فیبر نامحلول را فرا بگیرید. به طور کلی، بهتر است برای کنترل نشانه ها مصرف فیبر نامحلول را کاهش دهید، اما ممکن است به افزایش دریافت فیبر محلول احتیاج باشد.

فیبر نامحلول در آب حل نمی گردد و به راحتی به وسیله بدن تجزیه نمی گردد. برای پیشگیری از اسهال باید از این نوع فیبر کمتر مصرف کنید.

فیبر محلول به راحتی در آب تجزیه شده و حل می گردد. این نوع فیبر مدفوع را نرم می نماید و ممکن است به بهبودی یبوست یاری کند.

اگرچه فیبر محلول ممکن است به بهبود نشانه های سندرم روده تحریک پذیر یاری کند، اما امکان شکل گیری گاز و نفخ در نتیجه مصرف آن وجود دارد. مواد غذایی با محتوای فیبر بالا را به تدریج به رژیم غذایی خود اضافه کنید و اجازه دهید بدن با گذشت زمان به دریافت فیبر بیشتر عادت کند.2

غذاهای پرچرب
با وجودی که استفاده از غذاهای پر چرب برای همه افراد می­ تواند مضر باشد، اما تحقیقات نشان داده است که در افراد مبتلا به این سندروم، استفاده از این غذاها عوارض بیشتری ایجاد می ­کند. دلیل نیز اثری است که چربی ها بر روی تغییر تحرک روده و ترشح هورمونها در روده دارند.1
آب سبزیجات ساده
آب سبزیجات تازه الکترولیت بدن راتامین میکندو یکی ازبرترین راه های تغذیه افرادی است که از ای بی اس خفیف رنج می برند اما افرادی که ای بی اس شدید دارند نباید از آن مصرف نمایند. 3
آب نوشیدنی سالم و کافی برای سلامت گوارش
آب کافی در سلامت سیستم گوارش اهمیت دارد هر2 ساعت 8 انس آب بخورید تا در طول روز بدن آب کافی داشته باشد.3
رژیم غذایی کم FODMAP
یک رژیم غذایی کم FODMAP به بهبودی نشانه های سندرم روده تحریک پذیر یاری می نماید. FODMAP کربوهیدارت های زنجیره کوتاه هستند که به خوبی در روده کوچک جذب نمی شوند. آنها قندهایی هستند که به راحتی در روده تخمیر می شوند و موجب شکل گیری گاز، نفخ و اسهال می شوند. اندازه مصرف قندهای قابل تخمیر را کاهش دهید تا نشانه های سندرم روده تحریک پذیر کاهش یابند. برای برنامه ریزی یک رژیم غذایی کم FODMAP با پزشک خود مشورت کنید.2

خط قرمزهای رژیم روده تحریک پذیر

لبنیات کارخانه ایی
محصولات لبنی پاستوریزه و لبنیاتی که از شیر گاو درست می گردد برای این افراد دیرهضم هستند و باید از خوردن این غذاها اجتناب نمایند.
گلوتن
این افراد به گلوتن موجود در گندم حساسیت دارند و باید سعی نمایند شیرینی ها و هرچه از گندم درست میگردد را نخورنند.
شکر و ارده تصفیه شده
شکر و ارده هر دو باکتری ها را تغذیه می نمایند مصرف زیاد شکرها تاثیر منفی روی سیستم ایمنی بدن میگذارد.
کافئین
کافئین محرک مجرای گوارش است که برای افراد بیمار مضر است که باعث دل درد و التهاب میگردد.
غذاهای آلرژی زا
غذاهای آلرژی زا و حساسیت زا به آسانی باعث اسهال میگردد لبنیات و مغزها را کنار بگذارید.

غذاهای تندبسیاری از افراد مبتلا به ای بی اس در هضم غذاهای تند مشکل دارند پس این دسته غذاها جزو نخوردنی های برنامه غذاییشان محسوب می گردد.

حبوبات
حبوبات حاوی فیتیک اسیدو نشاسته است که موجب آزار روده میگردد.3

نکات بیشتر درباره سندرم روده تحریک پذیر

جدا از رژیم غذایی سندرم روده تحریک پذیر، در ادامه با بعضی روش های دیگر برای کنترل این شرایط بیشتر آشنا می شویم.
پرهیز از مصرف مواد غذایی مشکل آفرین
از مصرف غذاهایی که نشانه ها را وخیم تر می سازند، پرهیز کنید. از جمله این خوراکی ها می توان به شکلات، الکل، قهوه، نوشابه های گازدار، محصولات لبنی، و شیرین نماینده های بدون قند اشاره نمود. مواد غذایی که می توانند موجب فراوری گاز بیشتر شوند، مانند لوبیا، گل کلم، کلم، و بروکلی نیز مشکل آفرین هستند. از آدامس جویدن یا نوشیدن مایعات با نی نیز پرهیز کنید.
در زمان های منظم غذا بخورید
از نادیده گرفتن وعده های غذایی پرهیز کنید. کوشش کنید هر روز در زمان های مشابه غذا بخورید تا عملکرد دستگاه گوارش خود را تنظیم کنید. مصرف وعده های غذایی کوچک با تکرر بیشتر به کاهش اسهال یاری می نماید. بنشینید، زمانی را به غذا خوردن اختصاص دهید، و غذا را به خوبی بجوید. از غذا خوردن دیر وقت اجتناب کنید.
در خصوص محصولات لبنی محتاط باشید
اگر به عدم تحمل لاکتوز مبتلا هستید، ماست را جایگزین شیر کنید. اگر به مصرف شیر علاقه دارید، به اندازه کم این کار را انجام دهید یا شیر را با مواد غذایی دیگر ترکیب کنید تا به کاهش نشانه ها یاری گردد. بعضی افراد ممکن است مجبور باشند مصرف لبنیات را به طور کامل متوقف نمایند، از این رو، بهتر است ویتامین های B، کلسیم و پروتئین را از منابع دیگر تامین نمایند.
مایعات فراوان مصرف کنید
حداقل هشت لیوان آب یا مایعات دیگر، مانند چای های گیاهی، در روز مصرف کنید. اگر از اسهال رنج می برید، باید از جایگزینی مایعات از دست رفته اطمینان حاصل گردد. نوشیدن آب به اندازه کافی به بهبودی یبوست نیز یاری می نماید.
از پروبیوتیک ها بهره ببرید
پروبیوتیک ها غذاهایی حاوی باکتری های خوب هستند، که ممکن است به بهبود نشانه های سندرم روده تحریک پذیر یاری نمایند. پروبیوتیک ها به ایجاد تعادل در جمعیت باکتریایی روده یاری می نمایند و از این رو، محیطی سالم تر در این قسمت ایجاد می نمایند.

این شرایط به گوارش بهتر و بهبود نشانه های نفخ و اسهال یاری می نماید. از جمله محصولات پروبیوتیک می توان به ماست، نوشیدنی ها و بعضی مکمل های غذایی که در قالب کپسول، قرص یا پودر در دسترس هستند، اشاره نمود.

به طور منظم ورزش کنید
ورزش منظم به کاهش استرس و افسردگی و تحریک انقباض عادی روده ها یاری می نماید که به شکل گیری احساس بهتر در فرد منجر می گردد. اگر فردی کم تحرک بوده اید، به تدریج بر فعالیت ها و مدت زمان ورزش خود اضافه کنید. اما اگر با مسائل پزشکی روبرو هستید، پیش از شروع ورزش با پزشک خود مشورت کنید.

ورزش های ساده مانند شنا، پیاده روی یا دوچرخه سواری را مد نظر قرار دهید. اگر از نظر زمان برای انجام ورزش در تنگنا قرار دارید می توانید آن را با فعالیت های روزانه خود ترکیب کنید. به عنوان مثال، شما می توانید مسافت خانه تا محل کار خود را با دوچرخه طی کنید و در صورت امکان به جای استفاده از آسانسور از پله بهره ببرید.1

پینوشتها

1.www.drmoradi-diet.ir

2.www.asriran.com

3.www.namnak.com

منبع: راسخون

به "رژیم غذایی برای بیماران سندروم روده تحریک پذیر" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "رژیم غذایی برای بیماران سندروم روده تحریک پذیر"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید