خرید سهام دولت در قالب صندوق ETF به صرفه است؟

به گزارش وبلاگ سایه، پذیره نویسی سهام دولت در پنج بانک و بیمه دولتی از هفته پیش شروع شده و تا آخر اردیبهشت ماه ادامه دارد. هر کس می تواند با کد ملی یا کد بورسی خود از طریق کارگزاران بازار سرمایه یا از طریق 9 بانک منتخب، حضوری یا غیرحضوری نام نویسی کنند. حداکثر منابع مورد نیاز برای این پذیره نویسی دو میلیون تومان است و در هفته اول خردادماه معین می شود که به هر کس چقدر سهام دولتی رسیده.

خرید سهام دولت در قالب صندوق ETF به صرفه است؟

به گزارش وبلاگ سایه، سهامی که قرار است در قالب ETF عرضه شود 23هزار و 800میلیارد تومان است و با توجه به اینکه قانون گذار حداکثر 30درصد تخفیف در نظر گرفته است آن چیزی که از سرمایه گذاران دریافت می شود حدود 16هزار و 700میلیارد تومان خواهد بود. کسانی که در بازار سرمایه فعال نیستند، می توانند بر اساس کد ملی شان از طریق بانک های منتخب بانک ملی، سپه، مسکن، کشاورزی، رفاه کارگران، ملت، تجارت، صادرات ایران و قرض الحسنه مهر ایران پذیره نویسی کنند.

آن هایی که کد بورسی دارند، می توانند صندوق ETF سهام دولت را با نماد دارا یکم در بورس پیدا کنند. زمان ثبت سفارش برای واحد های این صندوق در بورس بین ساعت دو تا چهار بعد از ظهر هر روز است. قیمت هر واحد صندوق ETF دارا یکم 10 هزار تومان است و هر کد ملی می تواند حداکثر دو میلیون تومان یعنی 200 واحد صندوق سرمایه گذاری را بخرد. از آنجایی که شیوه واگذاری سهام مثل عرضه اولیه است، فرقی نمی کند امروز پذیره نویسی کنید، یا فردا. در نهایت سهام صندوق به طور مساوی بین همه خریداران تقسیم می شود. خرید سهام دولت محدودیت سنی ندارد و می توان از کد ملی فرزندان هم برای خرید سهام دولت استفاده کرد.

موافقان: خرید سهام دولت صرفه اقتصادی دارد

تخفیفی که دولت برای عرضه سهامش در نظر گرفته، یکی از دلایلی است که نشان می دهد خرید واحد های سرمایه گذاری صندوق دارایی یکم می تواند به صرفه باشد. قیمت واحد های این صندوق با تخفیف 20 درصدی نسبت به میانگین یک ماه اخیر قیمت سهام شرکت ها در بورس و حداقل 70 درصد قیمت زمان عرضه در نظر گرفته شده است.

با این حساب می توان گفت: تخفیف سهام این صندوق به 30 درصد می رسد و می تواند فرصت خوبی برای خرید باشد. شرکت هایی که سهامشان در قالب صندوق ETF عرضه می شود، عموما شرکت های پیروز و پربازدهی هستند. مثلا بانک ملت در یک سال گذشته بازدهی 250 درصدی داشته. بازدهی بانک صادرات در یک سال گذشته تقریبا 150 درصد و بازدهی بانک تجارت در این مدت 180 درصد بوده است. این ارقام در گروه بانک ها بازدهی قابل توجهی به حساب می آید. از طرف دیگر بازدهی سهام بیمه البرز در یک سال گذشته 550 درصد و بیمه اتکایی امین در این مدت 470 درصد بوده و در بین بهترین شرکت های بورسی قرار دارند. با واگذار شدن سهام دولت در این شرکت ها مردم می توانند در بازدهی مثبت آن ها شریک شوند.

امکان خرید بدون کد بورسی یکی دیگر از مزایای شرکت در این طرح است. تا پیش از این سود حاصل از عرضه سهام شرکت های دولتی صرفا در انحصار بورس باز ها بود، اما در این طرح همه مردم صرفا بر اساس کد ملی می توانند سهام بخرند و از تخفیف آن استفاده کنند. این مورد می تواند به یک مشوق برای سرمایه گذار ها به بورس باشد. از آنجا که زمان قانونی فروش سهام حداقل دو ماه آینده است، سرمایه گذار ها در این مدت فرصت دارند تا برای دریافت کد بورسی اقدام کنند.

خرید سهام دولت حداکثر دو میلیون تومان پول لازم دارد. با دو میلیون تومان گزینه های زیادی برای سرمایه گذاری پیش روی سرمایه گذار های خرد نیست، اما با خرید سهام صندوق ETF، سرمایه گذار ها می توانند در سود عملکرد بانک ها شریک شوند.

مخالفان: خرید سهام دولت صرفه اقتصادی ندارد

عرضه سهام دولت در صندوق های ETF در کنار مزایایی که دارد، از نگاه برخی آنچنان به صرفه نیست. آن ها هفت دلیل برای این ادعایشان دارند و خرید سهام دولت را برای سرمایه گذار ها توصیه نمی کنند.

تخفیف 20 درصدی در نظر گرفته شده برای عرضه واحد های صندوق ETF پایین تر از تخفیف عرضه اولیه بورس است. شرکت هایی که در بورس عرضه می شوند عموما بین 50 تا 60 درصد ارزش واقعی شان قیمت می خورند. برای همین است که خرید سهام عرضه اولیه عموما سود دو برابری دارد. با این حساب می توان گفت: تخفیف در زمان عرضه اولیه بین 40 تا 50 درصد است، اما تخفیف صندوق ETF سهام دولت 20 درصد و در بالاترین حد، 30 درصد خواهد بود.

قیمت در نظر گرفته شده برای سهام دولت بالا است. چراکه نرخ واحد های صندوق ETF بر اساس میانگین قیمت سهام شرکت ها در یک ماه اخیر محاسبه شده است. در این یک ماه قیمت سهام در بورس رشد چشمگیری داشته و اغلب سهم ها بیش از 50 درصد رشد کرده اند. این مورد باعث شده نگرانی ها از حباب دار بودن قیمت سهام بیشتر شود. ممکن است ارزش واقعی این سهام کمتر از قیمت معامله آن ها در بازار بورس باشد.

کسانی که واحد های سرمایه گذاری صندوق ETF را می خرند تا دو ماه امکان فروش ندارند. این خواب دو ماهه پول، خیلی ها را از خرید سهام دولت منصرف می کند. چراکه سرمایه گذار های بورس در این دو ماه می توانند سود بیشتری به جیب بزنند. در حال حاضر بورس باز ها روزانه حدود چهار تا پنج درصد سود می کنند. حتی در شرایط عادی یک سهامدار نه چندان حرفه ای می تواند به راحتی ماهانه 20 درصد سود کند و برای همین تخفیف 20 یا 30 درصدی برای دو ماه آنچنان جذاب نیست.

احتمال ریزش بورس در دو ماه آینده دور از انتظار نیست. از اول سال تا حالا شاخص بورس بی وقفه در حال رشد بوده و حالا به نزدیکی یک میلیون واحد رسیده است. اول سال شاخص در محدوده 500 هزار واحد قرار داشت و تا اینجای کار رشد نزدیک به دو برابری را پشت سر گذاشته. کارشناسان معتقدند با توجه به رشد بدون توقف بورس، در آینده نزدیک شاهد اصلاح شاخص خواهیم بود. اصلاحی که ممکن است نصف سود به دست آمده را از بین ببرد. در صورت چنین اتفاقی ممکن است شاخص کل تا 200 هزار واحد کاهش پیدا کند. این اصلاح احتاقتصادی طبیعتا روی قیمت سهام دولت هم تاثیر می گذارد و باعث می شود ارزش واحد های سرمایه گذاری صندوق ETF کاهش پیدا کند.

فشار فروش سهامداران در دو ماه آینده اصلا دور از انتظار نیست. کارشناسان پیشبینی می کنند ممکن است در روز آغاز معاملات واحد های صندوق ETF خیلی از سرمایه گذاران واحد های خود را به فروش بگذارند. این فشار فروش می تواند قیمت واحد ها را به طور غیرواقعی کاهش دهد. این کاهش قیمت حتی می تواند قیمت سهام اصلی شرکت ها را هم تحت تاثیر بگذارد و برای سهامداران آن ها دردسر کند.

پشت هر صندوق های سرمایه گذاری ETF یک تیم باتجربه است که می داند چه زمانی سهام بخرد و چه زمانی بفروشد. برای همین عموما کارشناسان تازه وارد ها را به سرمایه گذاری در این صندوق ها تشویق می کند. با این وجود صندوق ETF سهام دولت بدون مدیریت است. به این معنا که بازارگردان نمی تواند سهام شرکت های دولتی را در زمان سود نگه دارد و در زمان ضرر بفروشد. برای همین اگر سهام بانک ها در آینده با کاهش قیمت روبرو شود، ارزش واحد های صندوق ETF کاهش پیدا می کند. این مورد ریسک سرمایه گذاری در صندوق دارایی یکم را از دیگر صندوق های سرمایه گذاری بیشتر کرده است.

خرید سهام دولت کد بورسی لازم ندارد، اما فروش آن چرا. با این حساب خریدار این صندوق ها به هر صورت باید کد بورسی بگیرد تا بتواند سهام خود را بفروشد. این مورد باعث شده جذابیت سهام دولت برای کسانی که تصمیمی برای ورود به بورس و پذیرش ریسک آن ندارند، کاهش پیدا کند.

منبع: فرارو

به "خرید سهام دولت در قالب صندوق ETF به صرفه است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خرید سهام دولت در قالب صندوق ETF به صرفه است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید