آشنایی با خواص گوجه گیلاسی
به گزارش وبلاگ سایه، خواص گوجه گیلاسی برای سلامتی برای تمام جهان شناخته شده است. گوجه فرنگی گیلاسی، علاوه بر طعم ترش و رنگ قرمزی که دارد، به عنوان میوه و مواد افزودنی در غذاها و نوشیدنی ها نیز به کار می رود. مواد مغذی موجود در آن نیز برای بدن مفید هستند.
گوجه های گیلاسی و خواص شگفت انگیز
گوجه گیلاسی یا گوجه چری! حتما تا الان نام آن را شنیده اید. چه شد که این گوجه گیلاسی به وجود آمد؟ سالیان سال است که مردم کشورهای مختلف از گوجه فرنگی خام و پخته به فراوانی استفاده می نمایند. با وجود اینکه گوجه فرنگی در دستور غذاهای ایتالیایی زیاد دیده می شود اما شواهد تاریخی می گویند منشا طبیعی آن به آمریکای جنوبی و جزایر گالاپاکوس باز می شود؛ البته گوجه فرنگی های اولیه در ابتدا بسیار کوچک بوده اند اما کم کم به شکل امروزی درآمده اند. به هر حال این قرمز زیبا به هر شکل و اندازه ای که باشد، تمام مردم دنیا آن را می پسندند و البته خواص بی شمار آن به محبوبیتش یاری می نماید.گوجه هایی که گیلاس شدندگوجه فرنگی های بزرگ و درشت در تابستان به سرعت فاسد می شوند. همین موضوع علتی شد تا دو دانشمند روی گوجه فرنگی کار نموده، از لحاظ ژنتیکی آنها را دستکاری نمایند. نتیجه اش فراوری گوجه فرنگی هایی شد که بسیار کوچک و به اندازه گیلاس بودند که به این نام مشهور شدند. این گوجه فرنگی ها برای تهیه انواع پیش غذا و سالاد عالی هستند حتی می توانید آنها را کبابی نموده و همراه با فلفل قرمز نوش جان کنید که در این صورت از مزایای آنها برای سلامتی هم بهره مند می شوید.1
گوجه گیلاسی تقریبا در هر سالادی دیده می شود و دارای تاریخچه جنجالی است. این میوه کوچک از خانواده بادنجیان است و از آنجایی که هسته ندارد در دسته سبزیجات قرار می گیرد. گذشته از ارزش غذایی بالایی که دارد، هم به شکل خام و هم پخته شده مورد مصرف قرار می گیرد.
این نوع از گوجه فرنگی ها، خوشمزه و شیرین تر از گوجه فرنگی های معمولی هستند. از ارزش غذایی بالا برخوردارند، از جمله آنتی اکسیدان هایی مانند ترکیبات فنلیک و کاروتنوئید ها.
گوجه گیلاسی ها کوچک ترین نمونه در بین انواع گوجه فرنگی هستند. بعلاوه اغلب به رنگ قرمز دیده می شود، ممکن است به رنگ های زرد، نارنجی و طلایی نیز دیده شوند. آن ها دارای طعمی لذیذ و دلنشین هستند که هم به شکل پخته و خام سرو می شوند. جالب است که بدانید، اولین گوجه گیلاسی کشت شده به اندازه گیلاس بود، هرچند که در ابتدا به صورت بسیار گسترده کشت نمی شد. امروزه گوجه گیلاسی به یکی از چاشنی های دلپذیر دنیای آشپزی تبدیل شده و به سرعت محبوبیت خود را در سراسر دنیا پیدا نموده و اغلب به عنوان عضوی از خانواده سبزیجات اشتباه گرفته می شود.
ارزش غذاییگوجه گیلاسی دارای ارزش غذایی بالایی است. طبق USDA، 100 گرم یا نیم فنجان گوجه گیلاسی در پوره گوجه فرنگی حاوی:
ویتامین ث: 9 میلی گرم
ویتامین آ: 500 IU
شکر: 3 گرم
فیبر: 2 گرم
کربوهیدرات: 4 گرم
پروتئین 1 گرم
انرژی: 22 کیلو کالری
گوجه گیلاسی سرشار از آنتی اکسیدان ها، به طور عمده کاروتنوئید ها، ترکیبات فنولیک، اسید اسکوربیک و آلفا توکوفرول است. برای به دست آوردن مزایای کامل آن، همواره مطمئن شوید که گوجه فرنگی ها کاملا رسیده باشند. مطالعه ای که در ژورنال کشاورزی و مواد غذایی شیمیایی منتشر شده است نشان داد که این گوجه فرنگی ها هنگام برداشت در صورتی که کاملا رسیده باشند، بالاترین سطح کاروتنوئید ها و فعالیت آنتی اکسیدانی را دارند. به نظر می رسد فعالیت آنتی اکسیدانی در مراحل بعدی رسیدن به طور قابل توجهی کاهش می یابد.2
گوجه گیلاسی که به آن خرمالوی کره ای (خرمالوی آسیایی، خرمالوی ژاپنی) نیز می گویند، حاوی چهار نوع کاروتنوئید است: آلفا کاروتن، بتاکاروتن، لوتئین و لیکوپن. این ترکیبات، اثر هم افزایی داشته و با هم برای بدن مفید هستند. اندازه این مواد در گوجه گیلاسی از اندازه آنها در آووکادو و روغن زیتون بیشتر است.
بنابراین، با خوردن گوجه گیلاسی، با این موادی که در خود دارد، از خواص آن برای سلامتی بهره مند می شویم. بعضی از خواص گوجه گیلاسی برای سلامتی را در این جا آورده ایم:
مانند یک عامل ضد سرطان عمل می نمایدبعضی مطالعات به حقایق جالبی دست یافتند. مثلا اگر گوجه گیلاسی را با کلم بروکلی ترکیب کنید، به مبارزه با سرطان یاری می نماید.
توانایی چشم را افزایش می دهدبتاکاروتن موجود در گوجه برای سلامت چشم ها بسیار مفید بوده و می تواند بینایی را تقویت کند. بعلاوه از بروز تباهی لکه زرد نیز جلوگیری می نماید.
به کاهش وزن یاری می نماید.
گوجه گیلاسی به علت اندازه زیاد آب و فیبری که دارد - و کالری صفر آن - معده را پر نموده و تمایل شما برای خوردن هر چیزی که می بینید را کاهش می دهد.
گوجه گیلاسی می تواند به عنوان میوه برای افراد دیابتی به کار رود. اگر با دیگر میوه ها در ترکیب یک سالاد بیاید، این سالاد سالم ترین سالاد روی کره زمین خواهد بود.
درد را تسکین می دهد و ضد التهاب استاگر هر گونه تغییر یا دردی - مانند درد آرتریت - را در مفاصل خود احساس کردید، خوردن گوجه گیلاسی را مد نظر قرار دهید. فلاونوئید و کاروتنوئید موجود در آن، علت مفید بودن آن برای برطرف التهاب و حتی درمان بیماری های مزمن که به مسکن زیادی احتیاج دارند، هستند.
به حفظ سلامت قلب یاری می نمایدپتاسیم موجود در گوجه گیلاسی از قلب و عملکرد صحیح آن محافظت می نماید. ترکیب پتاسیم، کولین، فیبر و ویتامین C، ترکیبی عالی برای جلوگیری از بیماری های قلبی عروقی است.
از فشار خون بالا جلوگیری می نمایداین را نیز به پتاسیم موجود در آن نسبت می دهند.
از پوست چرب محافظت می نمایدافرادی که پوست چرب دارند، مسائلی دارند که افرد با انواع دیگر پوست، این مسائل را تجربه نمی نمایند. بله، پوسا آنها بیشتر از حد لزوم، چرب است. چربی زیاد، باعث بروز جوش و آکنه و ایجاد جوش های سر سیاه می شود. برای خلاص شدن از این مسائل، از ترکیب گوجه گیلاسی و آووکادو بهره ببرید. اگر فقط به گوجه گیلاسی دسترسی دارید، نگران نباشید، آن را ورقه ای نموده و بر پوست چرب (بیشتر بر ناحیه صورت) بگذارید و سپس بشویید. این کار را به طور منظم و دو بار در روز - صبح ها قبل از انجام فعالیت های روزانه و شب ها قبل از خواب - انجام دهید.
یک ضد آفتاب طبیعی استنور مستقیم آفتاب در وسط روز، رطوبت پوست، به ویژه پوست صورت، را به اندازه قابل توجهی کاهش می دهد. بعلاوه، پوست حساس را می سوزاند. با گوجه گیلاسی - به علت داشتن لیکوپن - یک ضد آفتاب طبیعی خواهید داشت. آب یک یا دو عدد گوجه گیلاسی را بگیرید و سپس آن را قبل از بیرون رفتن، مانند لوسیون به پوست خود بزنید. بگذارید 15-10 دقیقه بماند سپس آن را بشویید. حالا بیرون بروید. در صورت بروز التهاب می توانید از ماست نیز بهره ببرید.
از ریزش مو جلوگیری می نمایداگرچه گوجه گیلاسی در مراقبت از مو، به خوبی کرفس نیست اما ویتامین A موجود در آن به بهتر شدن شرایط مو یاری می نماید. مواد مغذی آن برای اسکلت بندی و دندان نیز مفید است. چگونه از گوجه گیلاسی برای درمان مو استفاده کنیم؟ نگران نباشید، فقط آب آن را بگیرید و آن را مانند شامپو بهره ببرید. فقط از قلم نیاندازید که آن را بشویید زیرا چسبناک است و موها را نامرتب تر از قبل می نماید.
از بروز جوش و آکنه جلوگیری می نمایدهمان گونه که قبلا گفته شد، گوجه گیلاسی، اندازه زیادی ویتامین E دارد. بنابراین، درمان خوبی برای آکنه و جوش محسوب شده و می تواند به عنوان مکمل زیبایی به کار رود. فقط آن را ورقه ای نموده و بر آن ناحیه صورت که جوش و آکنه دارد بگذارید. اجازه دهید 30 دقیقه بماند، سپس آن را بشویید. برای این کار، از خیار نیز می توانید بهره ببرید.3
پی نوشت:
1.www.sabziman.com
2.www.yjc.ir
3.www.bazdeh.org
منبع: راسخون