خبرنگاران اثرات فیزیولوژیک و ایمونولوژیک ورزش در فرایند عفونت زایی کرونا
به گزارش وبلاگ سایه، ساری - خبرنگاران - دو پژوهشگر مازندرانی در کتابی که منتشر نموده اند ، اثرات فیزیولوژیک و ایمونولوژیک در فرایند عفونت زایی ویروس کرونا را مورد آنالیز قرار داده اند تا به بیماران قلبی و دیابتی و دیگر بیماران زمینه ای در دوران قرنطینه یاری نمایند.
به گزارش وبلاگ سایه، عنوان این کتاب اثرات فیزیولوژیک و ایمونوژیک ورزش در فرایند عفونت زایی کرونا ویروس 2019 است و نویسندگان در ذیل این عنوان هم عبارت با رویکرد بیماران قلبی و دیابتی به همراه ملاحظات تغذیه ای در دوران قرنطینه را درج کردند تا مخاطبان ویژه آن معین تر شوند.
نویسندگان این کتاب دکتر سید امید حمیدی پرچیکلایی دکترای تخصصی فیزیولوژی ورزشی و دکتر سید عبدالله هاشم ورزی استادیار گروه فیزیولوژی ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری هستند.
این کتاب شامل پنج فصل است. فصل نخست به معرفی ویروس کرونا اختصاص دارد و اینکه ساختار و فنوتیپ ویروس کرونا چگونه بوده و ویروس چگونه وارد سلول میزبان می گردد.
نقش های فیزیولوژیک و ایمونولوژیک ورزش در برابر کووید 19 را در فصل دوم این کتاب می خوانیم.
نویسندگان در فصل سوم به آنالیز ایمونولوژیک پرداخته و رابطه بین ورزش و خطر عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، عملکرد ایمنی و ورزش با شدت متوسط و عملکرد ایمنی و ورزش با شدت بالا را مورد آنالیز قرار داده اند.
فصل چهارم کتاب به معرفی بیماری دیابت و عوارض ایمونولوژیکی، متابولیکی، قلبی عروقی، تنفسی و مغزی اختصاص دارد. در این فصل موضوعاتی مانند مکانیزم های عوارض در دیابت، دیابت و رادیکال های آزاد، دیابت و اختلال اندوتلیاتی، دیابت و اختلال عصبی مرکزی و محیطی، دیابت، استرس اکسیداتیو و عوارض عروقی، دیابت و چاقی، دیابت و مقاومت به انسولین، دیابت و اختلال شناختی، دیابت و اختلال هیپوکامپ، دیابت و بیماری های قلبی، عروقی و تنفسی، نشانه های مهم بیماری های قلبی، دیابت و ورزش و مواردی از این دست مورد آنالیز قرار می گیرد.
فصل پنجم کتاب هم حاوی نمونه تمرینات پیشنهادی جهت تقویت سیستم ایمنی با موضوع بیماران دیابتیک اشاره شده است.
ویروس کرونا
نویسندگان کتاب در بخش معرفی ویروس کرونا اینگونه نوشته اند : ویروس کرونا از بیماری های مشترک بین انسان و حیوان قلمداد می گردد که از نظر ژنوتایپی و سرولوژی در چهار نوع آلفا، بتا، گاما و دلتا گروه بندی شده و تقریباً 30 نوع ویروس کرونا در انسان، پستانداران و پرندگان مشترک است.
ویروس کرونا انسانی از نوع آلفا و بتا است، این خانواده عظیم، عامل طیف وسیعی از بیماری های ویروسی هستند و از سرماخوردگی گرفته تا بیماری های شدیدتر مانند ویروس کرونا سندروم تنفسی خاورمیانه MERS-COV و سندروم حاد تنفسی سارس SARS-COV را ایجاد می نمایند.
MERS-COV به عنوان عامل ایجاد عفونت شدید دستگاه تنفسی تحتانی در انسان، نرخ مرگ و میر بیشتر از SARS-COV را ثبت نموده است.
ویروس کرونا جدید nCOV2019 یا کووید- 19 COVID-19 در آغاز سال میلادی 2020 در شهر ووهان چین توسط سازمان بهداشت جهانی شناسایی شد. این ویروس، عفونت های شدید تنفسی و روده ای در حیوانات و انسان ها به وجود آورده است.
کووید- 19 با توجه به تبار زایش و ساختارهای ژنومی خود به خانواده بتا ویروس کرونا تعلق دارد و شباهت نزدیکی به ویروس کرونا سندروم حاد تنفسی سارس داشته و از آنزیم 2 مبدل آنژیوتانسین ACE2 برای ورود به سلول به عنوان یک گیرنده استفاده می نماید.
نقش های فیزیولوژیک و ایمونولوژیک ورزش در برابر کووید 19
در بخش دوم کتاب هم می خوانیم : مطالعات اخیر نشان دادند که فعالیت ورزشی به عنوان یک درمان غیر دارویی نقش مهمی در تنظیم و کاهش سیتوکین های التهابی ایفا می نماید. در سال های اخیر نشان داده شده که ارتباط زیادی بین بیماری ها و نداشتن تحرک بدنی وجود دارد.
از طرف دیگر در مطالعات متعددی به نقش ورزش در افزایش بیان و فعالیت گیرنده ACE2 در انسان اشاره شده است. از این جهت اثرات ورزش درباره بیماری زایی کووید 19 را باید به یک پارادوکس تشبیه کرد. از سویی با اثرات افزایشی بر روی عملکرد و بیان گیرنده آنزیمی ACE2 احتمالاً تأثیر چندانی بر جلوگیری از ورود این ویروس به سلول ندارد اما به واسطه اثرات فیزیولوژیکی، ایمونولوژیکی و ضد التهابی می تواند یک سد ایمنی و فیزیولوژیکی قابل اطمینان جهت جلوگیری از گسترش آسیب و عفونت ایجاد کند و میزان ریسک مرگ و میر را در ورزشکاران کاهش دهد.
فعالیت بدنی یک درمان غیر دارویی جهت درمان بسیاری از بیماری ها است. علاوه بر این ورزش با شدت متوسط و نه شدت بالا، دارای عوارض جانبی نیست. تحقیقات از 1950 اشاره می نمایند فعالیت بدنی می تواند موجب بهبود بیماری های قلبی، دیابت نوع 2، سو تغذیه، فشار خون بالا، اختلالات خواب و سایر بیماری های جسمی و روحی گردد که همه این بیماری ها می تواند با تضعیف سیستم ایمنی بدن باعث تشدید بیماری زایی کووید- 19 گردد.
با توجه به ایجاد توفان سایتوکاین و التهاب وسیع در عفونت حاصل از کووید- 19 می توان به اثرات ضد التهابی ورزش اشاره نمود. همسو با این موضوع، فعالیت ورزشی به وسیله اثرات ضد التهابی خود، نتایج سودمندی را در بیماری ها واسطه گری می نماید.
پیشنهاد غربالگری تغذیه ای
نویسندگان کتاب در بخشی از آن ضرورت غربالگری تغذیه ای سالمندان را به عنوان زنجیره ای از اقدامات مقابله با کرونا پیشنهاد می دهند و می نویسند : سالمندان به دلیل بیماری، نداشتن توان فیزیکی، مسائل دندان و دهان، مصرف چند دارویی، انزوای اجتماعی، محدودیت های اقتصادی و یا نقض سلامت روانی در معرض خطر سو تغذیه قرار دارند و غربالگری تغذیه ای به عنوان مراقبت های اولیه در سالمندان مورد تاکید است.
با توجه به شیوع بالا بیماری های قلبی عروقی در کشور که ناشی از سبک زندگی کم تحرکی و تغذیه غیر اصولی و پر کالری است، ریسک مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا در این افراد بالا است. از طرف دیگر با افزایش سن و چاقی و افزایش خطر سختی شریان و عوارض عروقی ناشی از آن، سالمندان و افراد چاق باید با اصلاح فرایند تغذیه ای و تحرک متناسب با شرایط فیزیکی و فیزیولوژیکی خود که زیر نظر یک متخصص علوم ورزشی و با مشورت پزشک انجام می گردد خود را در برابر عوارض ناشی از ویروس کرونا ایمن نمایند.
دیابت و عملکرد ایمونولوژیک
بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 و 2 ممکن است در مقایسه با افراد سالم، عفونت باکتریایی بلند مدتی را تجربه نمایند. یک دلیل برای این موضوع ممکن است اختلال در عملکرد نوتروفیل ها شامل اختلال در کموتاکسی، چسبندگی، فراوری آنیون سوپر اکساید و بیگانه خواری نوتروفیل ها باشد.
نقش فعالیت بدنی در بهبود کنترل گلوکز خون و درمان دیابت مورد حمایت قرار گرفته شده است بنا بر این برنامه های تمرین ورزشی با شدت متوسط که برای افزایش کنترل گلوکز خون طراحی شده اند می تواند شاخص های عملکرد ایمنی را هم افزایش دهد.
توصیه می گردد در دوران شیوع ویروس کرونا، افراد سالم و بدون بیماری زمینه ای حداقل 150 دقیقه در هفته ورزش هوازی با شدت متوسط را برای بهبود سیستم ایمنی خود انجام داده و از تمرینات با شدت بالا و طولانی مدت اجتناب نمایند.
این کتاب در تابستان سال جاری توسط انتشارات نوروزی در 120 صفحه با قیمت 35 هزار تومان منتشر شد.
منبع: ایرنا