نگرانی های عمومی برای استقبال از رمز دوم یکبار مصرف، آیا تا دی 98 قانون استفاده از رمز دوم پویا اجرا می شود؟
به گزارش وبلاگ سایه، طبق تبلیغات های گسترده، باید دید تا ابتدای دی امسال که قانون اجبار استفاده از رمز دوم پویا، مهیا می شود.
به گزارش خبرنگار ، جرقه آغاز طرح مبارزه با فیشینگ یا کلاهبرداری از خرید های اینترنتی درست از انتشار پست اینستاگرامی رئیس کل بانک مرکزی در 21 اردیبهشت امسال زده شد.
عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی این طور نوشت: در تبدیل رمز دوم ایستای بانکی به رمز دوم پویا به حوزه فناوری تاکید کردم که دقت بیشتری بکنند و اجرای طرح برای تأمین امنیت حساب ها، نبایستی به کسب و کار های نوپا لطمه بزند و در اجرای آن هیچ هزینه ای نباید به مشتریان بانک ها تحمیل گردد.
این اظهار نظر خود اولین قدم را در زمینه مقابله با کلاهبرداری های بانکی و پرداخت های اینترنتی بود اما با توجه به اینکه در این برهه از زمان هنوز جامعه و سیستم بانکی برای اجرای این طرح آمادگی لازم را نداشت، بانک مرکزی آن را آغازی برای آمادگی بانک ها تلقی کرد.
این فرایند تا حدودی با پویایی و فعالیت مستمر بانک ها بویژه دولتی ها ادامه پیدا کرد تا اینکه در روز های گذشته، مجدد رئیس کل بانک مرکزی از آمادگی زیرساخت های راه اندازی این نظام با همکاری 30 بانک در کشور خبر داد و اوایل دی امسال را آغاز عملیات الزام استفاده از رمز دوم یکبار مصرف (پویا) در کشور گفت.
مقصر اصلی خالی شدن حساب خبرنگار جنجالی کیست؟/ ماهیگیری فیشینگ کار ها و بیخیالی مدیران بانک ها
متاسفانه آن طور که پلیس فتا اعلام نموده است 75 درصد جرائم سایبری از طریق عملیات فیشینگ یعنی کلاهبری در برداشت حساب های بانکی صورت می گیرد. همین میزان شوک آور منجر شده است که اکثر بانک های دنیا برای کاهش قربانیان این کلاهبرداری به ارائه رمز های خرید یکبارمصرف در فضای مجازی دست بزنند.
آمارهای نشان می دهد بیشتری حجم حساب ها و ذخایر مالی کشور در دست نظام خصوصی بانکداری است که در رسته بانکداری تخصصی قرار دارند، است. در نتیجه اهمیت زیرساخت سازی این بانک ها برای عموم جامعه بسیار حائز اهمیت است. بانک هایی نظیر پاسارگاد، پارسیان، تجارت، انصار و مسکن از جمله بانک هایی هستند که این روزها مورد هجمه های بسیار زیادی درخصوص کم کاری در ارائه رمز یکبار مصرف قرار می گیرند و ماجراهای جنجالی چند روز گذشته در خصوص این بانک ها، تا حد زیادی نگاه مردم را به سیستم بانکی کشور تیره و تار کرده است.
البته در بسیاری از رسانه خبر اجبار نکردن رمز از جانب این بانک ها منتشر شده است که با توجه به گفته رئیس کل بانک مرکزی، استفاده از رمز دوم پویا از اول دی الزامی می گردد، اما اینطور باید گفت که این بانک ها برای فرهنگ سازی و ترویج استفاده از رمزهای پویا و اطلاع رسانی صحیح تا حدودی کاستی و کم کاری را در پیش گرفته اند.
نگرانی های جامعه در خصوص رمز دوم یکبار مصرف/ رضایت عموم اولویت هر طرحی است
مرتضی اکبری، مدیر عامل بانک قرض الحسنه مهر ایران در گفت و گو با ، در این زمینه به سختی فعالیت بانک هایی که مسئولیت اجتماعی بیشتری برعهده داشته و اکثر مشتریان آن ها اقشار کم درآمد جامعه اشاره کرده و می گوید: استفاده از رمز دوم یکبار مصرف یا پویا، موضوعی است که به علت افزایش چشمگیر تقلب ها در سیستم بانکی و کلاهبرداری از طریق رمزهای دوم ثابت قدم در جهت الزام گذاشته است.
این مقام مسئول می گوید: موضوع حائز اهمیت اینجاست که تاکنون 30 بانک کشور در اتصال شبکه ای یا همان موبایل بانک متصل شده اند، اما خلا موجود در این جهت، حضور افراد و اقشاری از جامعه در نظام بانکی است که تلفن همراه هوشمند ندارند و قابلیت نصب این نرم افزار بر سیستم عامل گوشی آن ها محقق نخواهد شد.
اکبری اعلام نمود: نظام قرض الحسنه نیز به علت اینکه بیشترین فعالیت خود را در حریم اقشار کم درآمد جامعه انجام می دهد، بیشتر با این موضوع سر و کار دارد. در نتیجه علاوه بر اینکه بانک مرکزی در جهت کاهش جرائم سایبری تمام توان خود را به کار گرفته است، باید در شبکه یکپارچه حریم فکری به حال افرادی که گوشی هوشمند ندارند نیز کند.
مدیرعامل بانک مهر اقتصاد تاکید کرد: اجرای طرح الزام استفاده از رمز دوم پویا، کار بسیار پیچیده و موشکافانه ای است که علاوه براینکه باید از میزان تخلفات سایبری بکاهد، باید رضایت مشتریانی که به استفاده از رمز دوم ثابت عادت کرده اند را به دنبال داشته باشد.
این مقام مسئول در پایان گفت: تعداد 7 میلیون و 600 هزار نفر در سیستم بانک قرض الحسنه مهر ایران، حساب دارای کارت دارند که 5 میلیون و 500 هزار نفر آن فعال هستند.
روش دریافت رمز دوم پویا از طریق گوشی های غیرهوشمند
در این باره مرتضی ترک تبریزی مدیر امور فناوری اطلاعات بانک ملت در گفت و گو با ، درباره زیرساخت های لازم برای راه اندازی رمز دوم پویا در سیستم بانکی کشور، می گوید: راه اندازی سیستم ارائه رمز دوم پویا نیازمند پلتفرم و یا زیرساخت هایی است که بیش از راه اندازی این فرایند، حائز اهمیت هستند.
او ادامه داد: این فرایند مشمول 2 بخش از جمله برنامه نویسی لازم جهت راه اندازی اپلیکیشن موبایلی جهت ارائه هرلحظه رمز دوم به مشتری و برنامه نویسی در حوزه USSD یا ارسال پیامک فوری برای مخاطبانی که تلفن همراه هوشمند در دست ندارند. تا حدودی سختی فرایند در روش دوم مشهود است چرا که باید نرم افزار به گونه ای طراحی گردد که ما مطمئن از ارسال پیامک حاوی رمز دوم به مخاطب باشیم.
ترک تبریزی تاکید کرد: رمز دوم باید کمتر از بازه زمانی 15 ثانیه به مخاطب ارسال گردد که این امر نیز مستلزم هماهنگی اپراتور سیم کارت های تلفن همراه محقق می گردد.
این مقام مسئول ابراز کرد: موضوعی که این روزها بسیاری از مشتریان بانکی را نگران کرده، نصب چندین نرم افزار بانکی بر گوشی های تلفن همراهشان است که با توجه به اشاره های اخیر معاونت فناوری بانک مرکزی مبنی بر یکپارچه سازی ارائه خدمات رمز دوم پویا از طریق سامانه حریم این نگرانی هم مرتفع خواهد شد.
او گفت: این روزها مبحث فیشینگ نیز بشدت افزایش پیدا کرده است که علاوه بر جوسازی برخی از افراد این موضوع به آگاهی مخاطبان در هنگام استفاده از درگاه ها نیز باز می گردد.
مدیر امور فناوری اطلاعات بانک ملت اعلام نمود: بانک ملت تمام جهتهای طراحی نرم افزارهای بانکی و USSD را طی کرده و این روزها با ایجاد پویش های مختلف استانی در فرهنگ سازی و آموزش این فرایند نیز تلاش می کند.
بانک های ادغامی رمز دوم پویا را تحت عنوان سپه ارائه می کنند
علی متخصص مدیر امور فناوری اطلاعات بانک سپه در گفت و گو با ، نیز در تشریح راه اندازی سامانه ارسال رمز دوم پویا به صورت پیامک به مشتریان بانکی، اظهار کرد: بانک سپه علاوه بر اینکه مانند سایر بانک ها اقدام به راه اندازی نرم افزار ارائه دهنده رمز دوم پویا کرده است، سامانه ای را تحت عنوان ارسال رمز دوم در قالب پیامک در درگاه USSD را انجام داده است.
این مقام مسئول اعلام نمود: نرم افزار های طراحی شده توسط بانک ها تحت عنوان، موبایل بانک قابل نصب بر تلفن همراه های هوشمند اندروید و IOS است و تاکنون مسئله ای از این قبیل رخ نداده است.
بانک مرکزی به منظور هماهنگ شدن تمام سیستم های بانکی برای ارائه رمز دوم، سامانه حریم را راه اندازی کرده و به محض درخواست مشتری برای دریافت رمز دوم یک بار مصرف درخواست را به بانک مربوط ارسال و پاسخ را کمتر از 30 ثانیه به مخاطب ارسال می کند. این نهاد 2 بانک ملی و سپه را به عنوان مدیران همیار حریم انتخاب کرده است.
او در پاسخ به این سوال که خدمات دهی بانک های ادغامی به ویژه در امر رمز یکبار مصرف در حیطه کدام بانک خواهد بود؟ گفت: این بانک ها تحت عنوان بانک سپه برنامه ریزی و سرویس دهی خواهند شد.
در نهایت گفتنی است که طبق تبلیغات های گسترده برای استفاده از رمز دوم یکبار مصرف، باید دید تا ابتدای دی امسال که قانون اجبار استفاده از رمز دوم پویا، مهیا می گردد، چه تعداد از جمعیت بانکی کشور به این سیستم ملحق خواهند شد.
گزارش از نرگس معززی
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان